Verwachtingsmanagement bij reisfotografie

“De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door” aldus Herman Finkers. In deze wrange grap schuilt veel waarheid, ook in fotografie. Lang niet altijd pakt een plan goed uit en dan ligt frustratie op de loer. Door hier vooraf over na te denken kun je in mogelijkheden blijven denken en wordt het alsnog een gegarandeerd succes!

Als het tegen zit…

Of je nu speciaal op reis naar een ver land gaat met een specifiek fotografisch doel voor ogen, of lekker met zomervakantie gaat en hoopt een paar mooie zonsondergangen mee te pikken, het gaat helaas niet altijd zoals we dat zouden willen. Je onderwerp kan besluiten niet gefotografeerd te willen worden (waarom denk je dat veel National Geographic expedities weken of maanden duren?). Het weer kan tegenzitten (de boot kan de woeste zee niet op, zonsondergangen zijn zeldzaam) of door omstandigheden lukt het niet dat ene dorpje met die authentieke stam te bezoeken. Je vooraf instellen op de mogelijkheid dat het kan fout gaan, vermindert de frustraties als het eenmaal op een mislukking uit loopt.

Alternatief plan

Het helpt een alternatief plan achter de hand te houden. Bijvoorbeeld niet fotograferen en echt vakantie vieren, onderzoek naar locaties doen voor een eventuele volgende poging, of op zoek te gaan naar overal aanwezige vormen en patronen. Uiteraard ligt het anders als je in opdracht en onder tijdsdruk moet presteren, maar misschien kun je dan een hulplijn (een gids) inschakelen of het op een andere (nabije) plek proberen. De cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ gaat dan misschien niet door, de cursus ‘managen van je verwachtingen’ wel!

Auteur: Marijn Heuts