Reisfotografie ‘avant la lettre’

Als je op reis bent, zit je regelmatig in de auto, bus, trein, boot of vliegtuig. Het reizen zelf biedt ook kansen voor leuke foto’s.

Wanneer je fietst of wandelt, heb je de beste uitgangspositie om zelf te beslissen wanneer je gaat stoppen voor het maken van een foto. Je hebt daar dan alle tijd voor, je kunt de omgeving optimaal bekijken, een goede compositie maken of al van te voren een goed fotomoment zien aankomen. Lopend en fietsend heb je ook veel makkelijker contact met de bevolking en daar kan je je fotografische voordeel mee doen. Reis je per kameel, dan is alleen dat al een bijzondere gebeurtenis die vraagt om een uitgebreide fotoshoot!

Koeman_8

Vanuit een hobbelende bus ben je zeker niet in het voordeel. Toch is het de moeite waard om ook eens in bus of trein wat foto’s te maken, van medereizigers, als ze daar geen bezwaar tegen hebben, of gewoon door het raam naar buiten. Zorg dus dat je altijd bij het raam zit met een goede blik op de omgeving. Bewegingsonscherpte door het raam van de treincoupé of vanuit een snel varende boot kan best aardig zijn om te laten zien dat je echt vooruit gaat. De ultieme reisfoto laat zien dat je niet stil hebt gezeten! Een groothoeklens is de beste keus en met de sluitertijd rond 1/8 seconde krijg je de omgeving mooi in ‘beweging’.

Koeman_10

Auteur: Jan Koeman