Jimmy Nelson: before they pass away

Tussen 2010 en 2014 reisde Jimmy Nelson over de wereld om de meest inheemse culturen te documenteren. Hij kwam er achter dat zijn camera de perfecte tool was om contact te leggen en vriendschappen te sluiten. Hij besloot dat hij een ambitieus esthetisch fotodocument wilde maken.

Met het project ‘Before they pass away’ wil Jimmy Nelson bewustzijn voor de fascinerende verscheidenheid van de door cultuur en historie gevormde volken creëren, die hun rituelen en tradities laten zien die tot nu toe niet hadden bestaan.

Jimmy Nelson laat slechts een topje van de ijsberg zien met de foto’s die hij heeft gemaakt. Zijn drijfveren zijn de passie voor geschilderde lichamen: spiegels van de ware ziel, boodschappen in het vlees, bedragen als een tweede huid. Zijn fascinatie voor de snel verdwijnende harmonie tussen mens en natuur neemt ons mee naar plekken waarvan we dachten dat deze al lang geleden waren verdwenen.

Zullen we als soort de fragiele navelstreng verbreken met ons oer verleden? Dus zonder een cultureel doel. Of zullen we een andere keuze maken?
Jimmy Nelson hoopt dat we met z’n allen samen zullen zitten rondom een digitaal kampvuur van menselijkheid en zullen doorgaan met het vertellen van de verhalen aan de volgende generaties. Over wat het betekent om op een planeet te leven die al 21 eeuwen heeft overleefd.

Jimmy_Nelson_DSC6990_600px

Over Jimmy Nelson
In 1987 begon Jimmy Nelson (Verenigd Koninkrijk, 1967) te werken als fotograaf. Nadat hij 10 jaar op de jezuïtische kostschool heeft gezeten, heeft hij in zijn eentje Tibet te voet doorkruist. Deze reis duurde een jaar en toen hij terug kwam werd zijn unieke visuele dagboek met onthullende beelden van het voorheen ontoegankelijke Tibet gepubliceerd dat leidde tot internationale bekendheid.

Niet lang daarna kreeg hij van veel internationale toonaangevende uitgevers de opdracht om verschillende culturele nieuwswaardige onderwerpen te verslaan, van de Russische betrokkenheid in Afghanistan en de voortdurende strijd tussen India en Pakistan in Kashmir to het begin van de oorlog in voormalig Joegoslavië.
Begin 1994 brachten hij en zijn Nederlandse vrouw Ashkaine Literary Portraits of China uit, een 40 maanden project dat hen naar alle geheime uithoeken van de nieuw geopende People’s Republic bracht.

Jimmy_nelson_reispixperience_DSC7859

Vanaf 1997 nam Jimmy commerciële reclameopdrachten aan voor veel internationale toonaangevende merken terwijl hij een gezin stichtte in Amsterdam in Nederland. Op het zelfde moment begon hij met het verzamelen van beelden van afgelegen en unieke culturen gefotografeerd met een traditionele 50 jaar oude plaat-camera dat tot verschillende awards leidde. Internationale tentoonstellingen en erkenning zorgde voor de daaropvolgende impuls and het enthousiasme voor de intitatie van Before the Pass Away in 2010.

Masterclass
Wil je een unieke masterclass van Jimmy Nelson bijwonen? Op 31 oktober geeft hij voor een kleine groep geïnteresseerde fotografen een masterclass tijdens ReisPiXperience.