9 tips voor safari fotografie

GW123372_pano
Tekst en beeld: Guido van de Water

Voor veel mensen is een safari in Afrika de ultieme reis. Ongekende wildernis en natuurschoon en bijna altijd schitterend weer! Natuurlijk breng je je camera mee en wil je thuiskomen met goede foto’s zodat je herinneringen levend blijven en je ervaring kunt delen met anderen. Met de tips in deze blog ben je perfect voorbereid op een schitterende droomreis!

1. Wat zit er in je fototas?

Bedenk vooraf goed na wat je wilt fotograferen op vakantie en wat je hiervoor nodig hebt. Een telezoom objectief met een redelijk bereik geniet waarschijnlijk de voorkeur. Een groothoek is natuurlijk ook een vereiste lens. Neem niet teveel objectieven mee, je moet dan steeds weer de afweging maken welke je gebruikt. Een back-up camera is bijna een must. Het zou je maar gebeuren dat je camera aan het begin van je reis kapot gaat en je helemaal zonder foto’s thuis komt! Bovendien heb je dan twee combinaties tot je beschikking. Eén met een telezoom en één met een groothoeklens.
Zorg altijd voor voldoende accu’s en geheugen kaartjes! Je vergeeft het jezelf nooit als die geweldige foto niet kunt maken omdat je geen geheugen of volle accu over hebt!

2. Heb je een statief nodig?

Wil je tijdens een safari wel echt een statief mee nemen? Het kost veel bagage ruimte en ook nog eens gewicht waar je waarschijnlijk al te weinig van hebt. Bedenk jezelf ook dat je eigenlijk maar weinig gebruik zal maken van je statief. Over het algemeen zit je tijdens een safari altijd in je auto of truck en daar heb je geen ruimte om een statief te gebruiken. Veel mensen nemen daarom i.p.v. een statief een zak bonen mee om in het raam van de auto te leggen. Hier kan je de camera dan rustig op laten steunen en dus heb je erg stabiele foto’s. Mijn tip is echter om die zware zak bonen lekker thuis te laten, de Afrikaanse supermarkten verkopen vaak grote zakken bonen of rijst die prima functioneren. Als je uiteindelijk naar huis gaat kan je ook nog eens een local blij maken met en zak gratis eten!

3. Wees voorzichtig met het wisselen van lenzen

In Afrika en met name in de safari parken is het vaak super stoffig. Niet de ideale omstandigheid om even een ander objectief op je camera te zetten omdat de kans groot is dat je stof op je sensor krijgt. Zet vooraf je favoriete lens op je body en wissel deze alleen als je 100 procent zeker weet dat de omgeving hier geschikt voor is. Wil je naast een zoomlens ook een groothoek gebruiken? Daarvoor kun je je evt. tweede body/camera gebruiken.
Als je lenzen wisselt doe dit dan als volgt: bij voorkeur in een gesloten ruimte met weinig stof, zet je camera uit en druk daarna de ontspanknop nog enkele seconden in. Dit voorkomt dat er nog spanning op je sensor staat waardoor deze stof aantrekt. Houdt je body altijd naar beneden gericht, zodat er geen stof in kan vallen.

4. Waaraan moet een auto voldoen

Als je zelf een auto huurt is het handig om een SUV te huren omdat je dan wat hoger zit. Ga je naar Zuid-Afrika dan is een echte 4×4 amper nodig. Alle nationale parken en met name het Krugerpark zijn perfect onderhouden en met een 2 wiel aangedreven auto prima te rijden. Ga je echter naar Botswana of Namibië dan is een 4×4 makkelijk maar ook geen absolute noodzaak. Je kunt bijvoorbeeld lokaal een tour boeken en jezelf rond laten rijden door een park. Dit is vaak redelijk betaalbaar, de gidsen weten waar de dieren zitten en als je niet hoeft te rijden kan je gewoon lekkere genieten. De wegen tussen de parken zijn vaak van uitstekende kwaliteit en dus met een twee wiel aangedreven auto ook prima te berijden. Bezoek je één van de andere landen in Afrika dan hoef je jezelf vaak helemaal niet druk te maken over een auto. In de meeste andere landen is het niet aan te raden om zelf te rijden en dus boek je vaak complete rondreizen met chauffeur.

5. De beste tijd voor een safari

Rond het middag uur is het vaak zo warm in de parken dat dieren zich in de schaduw verschuilen. Waarom zal je jezelf frustreren om op deze uren te blijven zoeken? Geniet van een lekkere Afrikaanse lunch of duik in het zwembad om even af te koelen. De beste tijden voor een safari zijn ’s ochtends vanaf zonsopkomst tot een uur of 11 en ’s middags vanaf 15.00 tot zonsondergang. Let wel op dat je absoluut voor sluitingstijd terug in je kamp bent want dit kan anders voor grote problemen zorgen. Je zal niet de eerste zijn die een park uitgezet word omdat hij te laat in een kamp terug kwam!

6. Waar vind je de meeste dieren?

Vaak staan er bij alle kampen wel borden waar rangers aangeven waar ze bepaalde dieren gezien hebben. Je kunt dus voor je vertrekt even snel kijken wat de beste richting is om te rijden. Let wel op dat iedereen dit doet en het dus al snel druk in die richting word. Bij sommige kampen kunnen toeristen zelf de pinnetjes verplaatsen, neem deze borden met een korreltje zout want sommige mensen proberen juist rust voor hun zelf te creëren. Het is ook weleens leuk om een weg op te rijden waar nog niemand gereden heeft die dag. Vaak kom je dan de meest bijzondere situaties tegen. Het blijft natuur en die is niet te voorspellen; waar een leeuw ’s ochtends gezien is kan hij een uur later al lang verdwenen zijn.

7. Vergeet de cultuur niet

Afrika is nog veel meer dan alleen maar safari. De vele culturen zijn absoluut de moeite waart om te onderzoeken. Schrik dus niet van een dagje cultuur tussen de safari’s door. Je helpt hier de lokale bevolking ontzettend mee en je zult zien dat je overal ontzettend vriendelijk begroet word. Let natuurlijk wel op dat je niet te koop moet lopen met die dure camera. Wil je locals fotograferen, vraag dit dan netjes. Bijna alle Afrikanen gaan graag op de foto en helemaal als je ze achteraf met een klein bedrag beloond. Het lijkt raar om mensen hiervoor te belonen maar vergeet niet dat de meeste mensen echt heel weinig geld hebben en dus ontzettend blij zijn met dat kleine bedrag.

8. Er is meer dan de big five

Dan is het eindelijk zover, je rijd met al je camera spullen in je huurauto door één van de vele parken. Je hebt maar één doel voor ogen, de “big five”! Dit is een klassieke veel gemaakte fout die al menig safari geruïneerd heeft. Je staat uren te wachten omdat mensen zeggen dat ze een leeuw gezien hebben. Jij staat daar maar te wachten, je camera klaar om af te drukken maar die leeuw komt niet tevoorschijn. Dit is zo ontzettend zonde van je tijd en het levert alleen maar frustratie op. Een safari is zoveel meer dan alleen de big five en dus is mijn advies om niet te lang te blijven kijken. Natuurlijk is het fantastisch als je een leeuw of een luipaard ziet maar vergeet vooral niet te genieten van al het andere dat je onderweg tegenkomt. De vogels in Afrika komen echt in alle soorten, kleuren en maten en zijn absoluut het stoppen waart. De meeste vogels en dieren vliegen en rennen ook niet weg maar blijven rustig doorgaan met hun bezigheid. Voor jou ideaal om die prachtige plaat te schieten ook al ben je misschien niet zo’n vogel liefhebber. Ook een grote groep impala’s is geweldig om te bekijken. Als je gewoon rondrijd val je van de ééne verbazing in de andere. Natuurlijk kom je ook momenten tegen dat je lange tijd niks ziet, des te leuker is het als je dan weer wel iets ziet. Als je alle dieren snel achter elkaar wilt zien en overal dichtbij wilt komen hoef je niet naar Afrika maar slechts naar de dierentuin!

9. Volg een workshop ‘voorbereiding op safari

Na het lezen van dit artikel weet je al veel meer. Wil je je kansen op goede foto’s nog verder vergroten? Volg dan een workshop “voorbereiding op Safari”. Tijdens deze cursus werk je – onder begeleiding van een de zeer ervaren safari fotograaf Jeroen Stel – aan je skills zodat je ter plekke niet meer hoeft na te denken over camera instellingen. Jeroen geeft je talloze tips en tricks waar je bijzonder veel profijt van zult hebben. Klik hier voor de beschikbare data voor deze cursus.

GW133564_pano