10 tips om betere reisfoto’s te maken

In dit blog krijgt je 10 tips met betrekking tot reisfotografie aangereikt, om zo nóg betere reisfoto’s te maken!

 

Chris Stenger – Guangxi, China

Chinese farmer, Guangxi province, ChinaPortretten maken van locals is niet altijd eenvoudig. Meestal poseren ze geforceerd, waardoor het een beetje nep kan worden. Neem de tijd om contact te maken en belangstelling te tonen, zodat de persoon ontspant en je duidelijk kunt maken dat hij of zij niet hoeft te poseren.

 

Chris Stenger – Centraal Hainan, China

Vrouwen bewerken het land op traditionele wijze met de hand in centraal Hainan; Women manually work the land in the traditional way in central Hainan

Zoek naar lijnen, patronen en vormen en pas daar je compositie op aan. Goed gebruik hiervan brengt rust en structuur in je beeld en maakt het aantrekkelijk om naar te kijken. Lijnen brengen bovendien diepte in je foto.

 

Marsel van Oosten – Victoria falls, ZambiaM.van_LR

Gevoel voor verhouding is belangrijk in fotografie. Doordat je ongeveer weet hoe groot een olifant is, worden je ogen geopend voor de grootsheid van de watervallen.

 

 

 

 

 

 

Fokko Muller – Eindhoven, NederlandOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Normaal gesproken is het saai als je het onderwerp in het midden van je foto plaatst en pas je de ‘regel van derden’ toe, maar als er symmetrie in je beeld zit, benadruk je dit door het onderwerp centraal in je foto te plaatsen.

 

 

 

Marsel van Oosten – Arches NP, Utah, Verenigde StatenM.van.Oosten_USA_UTA_101109_562_LR

Topfoto’s bevatten vaak meerdere onderwerpen die elkaar versterken. In dit geval de Melkweg en indrukwekkende rotsformaties. Bovendien staat er bewust een mensfiguur zodat je de schaal kunt zien en het gevoel versterkt dat je daar heel graag op dat moment zou willen zijn.

 

 

 

 

 

Marsel van Oosten – Vik, IJsland

Plane wreck with Northern Lights, IcelandNachtfotografie is helemaal niet moeilijk. Je hebt een statief nodig en je fotografeert in de M-modus. Vuistregel voor het fotograferen van noorderlicht is 20 seconden belichten bij F 5.6 met 1600 ISO. Gebruik de zelfontspanner en stel scherp op een lichtpuntje in de verte.

 

Chris Stenger – Dai autonome prefectuur Xishuangbanna, China

China cultuur 6_LRBeweging laten zien in een foto geeft dynamiek aan je foto’s. Fotografeer vanaf statief en zorg voor een langere sluitertijd, bijv. 1/20 of 1/40 s. Een goede reden om niet op de automatische stand te fotograferen!

 

 

Chris Stenger – Qinghai, China

Ontspanning; RelaxationMaak foto’s die een verhaal vertellen. Meestal helpt het om niet teveel in te zoomen, waardoor de kijker een indruk krijgt van de context.

 

 

Chris Stenger – Putre, Chili

File van vrachtauto's; Traffic jam of trucksMet panoramafoto’s benadruk je de weidsheid van het landschap. Maak eens 7 of 8 staande foto’s die elkaar steeds 1/3 overlappen. Fotobewerkingssoftware maakt er in een mum van tijd een indrukwekkende panorama foto van.

 

Jeroen Roosen – Bretagne, Frankrijk

HDR_stap3_549_20140801_7345_tm_7349_LRAls het verschil tussen licht en donker te groot wordt, kan de camera dit niet meer goed registreren en bijt het wit uit of loopt het zwart dicht. Met behulp van grijsverloopfilters kun je het verschil kleiner maken, waardoor het wel lukt zoals op deze foto.

 

 

Marsel van Oosten – Atchafalaya Basin, Louisiana, Verenigde Staten

M.van.Oosten_USA_LOU_141126_463-LRMet zwart-wit fotografie benadruk je contrasten en structuren. Als dat voldoende aanwezig is, kan de foto door een zwart-wit omzetting enorm winnen aan dramatiek en zeggingskracht.